5/16/2018

RAW BARS

Hej wszystkim! Długo wyczekiwany post z moimi ukochanymi wegańskimi batonami, które robię przynajmniej 2 razy w tygodniu. Przepis pochodzi z bloga Aimee Song, która podbiła tą recepturą cały internet. Wcześniej robiłam już wiele rzeczy tego typu, jednak powyżej prezentowane batoniki po prostu "wymiatają". Są słodkie, choć nie ma w ich składzie grama cukru, sycące, chrupiące i przede wszystkim zdrowe. Do tego wszystkiego uzależniają, tak więc radzę wam od razu kupić składniki na dwie porcje, bo z pewnością będziecie chcieli zrobić następnego dnia kolejną partię :). 



Składniki: 
(na około 6 batonów)

1 filiżanka płatków owsianych
4 łyżki nasion chia
garść orzechów laskowych lub migdałów (pokrojone)
pół filiżanki oleju kokosowego
1/2 filiżanki wiórków kokosowych
1/4 filiżanki nasion słonecznika
około 20/30 daktyli (w zależności od rozmiaru) wcześniej namoczonych minimum 10 min.

Instrukcje:
Wszystkie składniki poza daktylami i wiórkami kokosowymi łączymy w misce, polewamy wszystko płynnym olejem kokosowym mieszamy, wystawiamy na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min. 
W międzyczasie możemy namoczyć daktyle. 
Po 15 minutach wyciągamy naszą granolę i czekamy aż lekko ostygnie. Następnie z powrotem wsypujemy granolę do miski, dodajemy miękkie daktyle oraz wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie miażdżymy dużą łyżką, bądź innym przyrządem, tak aby daktyle zamieniły się w gęstą pastę i dokadnie pokryły całość. Powstanie klejąca się masa, którą wykładamy do szklanego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, mocno wszystko ugniatamy, na koniec możemy z wierchu lekko posypać batony wiórkami kokosowymi. Szklany pojemnik wkładamy do zamrażalka na minimum godzinę. Po godzinie wyciągamy wszystko, kroimy i gotowe!


Link do filmiku Aimee Song, gdzie pokazuje jak dokładnie je robi.

P.S. Delikatnie zmodyfikowałam recepturę Aimee, myślę, że dzięki temu są jeszcze smaczniejsze!


_________________________________




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz