KOKOSOWO - WANILIOWA GRANOLA Z CZEKOLADĄ
Najlepsza! I nie mówię tego, ponieważ akurat sama reklamuję ten przepis na moim blogu, tylko naprawdę, ta granola jest przepyszna i bardzo uzależnia, a do tego wszystkiego oczywiście jest z pewnością zdrowszą opcją dla tych z supermarketu ;). Zawsze kiedy ją przygotowuje, w całym domu unosi się cudowny, słodki, waniliowy zapach. Do tego doszło, że teraz kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to sięgam po moją granolę i chrupię ją na sucho, stojąc przy moim kuchennym blacie ;p.
W swoim życiu oprócz owsianek i tostów z awokado, to właśnie granola z jogurtem króluje wsród moich opcji śniadaniowych, dlatego też przetestowałam ich już sporo i muszę przyznać, że może i niektóre są smaczne, ale kiedy patrzę na ich skład, to po prostu się odechciewa. Z drugiej strony, te zdrowe, bio, pro ekologiczne i co tam jeszcze się im przypisuje, są tak drogie, a dostajemy w sumie za tę cenę malutką paczuszkę, która starcza nam może na tydzień, przy regularnym jej jedzeniu. Dlatego postanowiłam, że sama zacznę robić swoją własną granolę, z takich składników jakie najbardziej lubię i dzięki temu, mogę również robić jej tyle ile zechcę. Zachęcam wszystkich do przetestowania! <3
50ml oleju kokosowego
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczkę cukru waniliowego
500g płatków owsianych
100g wiórków kokosowych
100g płatków migdałowych
100g gorzkiej czekolady (min. 80% kakao)
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W garnuszku roztopić miód z olejem kokosowym, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i ekstrakt, wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać płatki owsiane i jeszcze raz wymieszać wszystko tak, aby słodka mikstura dokładnie oblepiła płatki.
Masę wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 minut. W trakcie pieczenia możemy kilka razy pomieszać płatki tak, aby z każdej strony się przyrumieniły. Po tym czasie dokładnie wystudzić płatki (w przeciwnym razie czekolada dodana nam się rozpuści). Kiedy masa będzie już chłodna i chrupiąca możemy dodać pozostałe składnik: migdały, wiórki kokosowe i czekoladę wcześniej pokrojoną na małe kawałeczki. Wszystko mieszamy i przesypujemy do naszego pojemnika. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz