1/09/2021

pancakes of the month: ZUCCHINI PANCAKES

(na ok. 2 porcje)
1 nieduża cukinia
1 marchewka
5 łyżek mąki 
2 jajka
100g sera feta
2 łyżki mleka
garść pietruszki posiekanej
olej roslinny do smażenia

Cukinię należy utrzeć na tarce, na drobnych oczkach, posypać niewielką ilością soli i następnie odstawić na kilka minut. Po tym czasie należy odcisnąć nadmiar wody. Do odsączonej cukinii dodajemy utartą w ten sam sposób marchewkę, pokruszony ser feta, oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. 
Na koniec, obie strony smażymy na niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotego koloru.

Najlepiej smakują podawane z pokruszonym serem feta, oraz kleksem jogurtu naturalngo. 

enjoy!









1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis na placuszki, chętnie wypróbuję. Dziękuję i zapraszam również na mojego bloga, choć jego temat to całkowicie inna kategoria.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń