
(na ok. 2 porcje)
1 nieduża cukinia
1 marchewka
5 łyżek mąki
2 jajka
100g sera feta
2 łyżki mleka
garść pietruszki posiekanej
olej roslinny do smażenia
Cukinię należy utrzeć na tarce, na drobnych oczkach, posypać niewielką ilością soli i następnie odstawić na kilka minut. Po tym czasie należy odcisnąć nadmiar wody. Do odsączonej cukinii dodajemy utartą w ten sam sposób marchewkę, pokruszony ser feta, oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Na koniec, obie strony smażymy na niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotego koloru.
Najlepiej smakują podawane z pokruszonym serem feta, oraz kleksem jogurtu naturalngo.
enjoy!
Ciekawy przepis na placuszki, chętnie wypróbuję. Dziękuję i zapraszam również na mojego bloga, choć jego temat to całkowicie inna kategoria.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam